Hoe worden aerial shots op festivals gemaakt?

Spectaculaire shots vanuit de lucht

In onze vorige blog heeft u kunnen lezen wat de meerwaarde van drones is tijdens het filmen. De conclusie was dat beelden schieten vanuit de lucht vrijwel altijd prachtige resultaten oplevert. Wij van Evalco werken er daarom ook graag mee. Toch hebben we nog een andere manier om vanaf grote hoogte te filmen, namelijk de camera crane. Deze techniek kan zowel een alternatief als aanvulling op een drone zijn.

Wat is een camera crane?

Een camera crane ook wel jib genoemd is een kraanconstructie waarbij men een filmcamera monteert op aan een zwenkbare arm. Deze arm rust weer op een statief. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het ziet er zo uit:

Crane - Shockerz

Dit is onze eigen crane, maar er zijn natuurlijk vele verschillende sorten en maten beschikbaar. Deze constructie kan van onderaf door één of twee mensen bestuurd worden (afhankelijk van het model) en vaak ook draaien. Dankzij de lange arm is het mogelijk om op moeilijk bereikbare plaatsen te komen en daar dan ook te filmen.

Het voordeel van een camera crane

U zou nu misschien kunnen denken: ‘’ja maar wat een camerakraan kan, dat kan een drone ook’’. Dit klopt enigszins wel. Daarnaast hoeft een drone natuurlijk niet uitgebreid geïnstalleerd te worden maar kan men er in de meeste gevallen direct mee vliegen.

Toch heeft een crane ook zijn pluspunten. Allereerst omdat u over een camerakraan vaak net wat meer controle hebt en daardoor nauwkeuriger kunt filmen. Daarnaast speelt ook de wetgeving rondom drones hierin mee. Met een drone mag u namelijk niet binnen filmen of boven mensen vliegen. Dit natuurlijk in verband met de veiligheid, een drone kan hierdoor al snel ergens tegenaan botsen.

Een crane kan men daarentegen wel binnen gebruiken, aangezien dit is toegestaan. Hetzelfde geldt voor opnames boven een festivalpubliek: met een drone mag niet dit, met een camera crane wel.

Aerial shots op festivals

Crane - Shockerz

Zoals hierboven al aangegeven is een camera crane perfect voor het maken van zogeheten aerial shots op onaderandere festivals. Aerials shots is een term voor beelden die vanuit een vliegend object zijn gemaakt. Ondanks dat een drone hier natuurlijk ook onder valt, is het niet toegestaan om met zo’n object tussen mensen te gaan vliegen. Met een crane mag dat dus wel. Daarom maken wij hier met Evalco gebruik van.

Wil jij nou ook zulke indrukwekkende aerial shots? Bekijk dan eens onze videopagina!

Waar kunnen we je mee helpen?

Plan een kennismaking

Binnen 1 minuut geregeld

Maak je al gebruik van Google Ads?


Maandelijks marketing budget beschikbaar


100% vrijblijvend!