Moet u muziekrechten kopen voor uw video’s?

Een video klinkt leuker met muziek op de achtergrond. De vraag is alleen: welke muziek mag u hiervoor gebruiken? In deze blog zullen wij hierover toelichting geven zodat u geen risico loopt op boetes en blokkades.

Zoals u waarschijnlijk al in onze blogs gelezen hebt is video de perfecte manier om uw bedrijf onder de aandacht te brengen. Naast beeld moet ook het geluid niet vergeten worden. Veel video’s maken gebruik van achtergrond muziek, wat het geheel net wat krachtiger maakt. Al is niet ieder nummer zomaar te gebruiken.

Het klinkt misschien gek, maar een muzieknummer is iemands eigendom. Meestal is deze samenwerking tussen tekstschrijver, muzikant en producer in handen van de platenmaatschappij. Als u dit dan zomaar ergens voor gebruikt, dan kan dit gezien worden als diefstal. Wanneer de betreffende video op Youtube staat, is de kans groot dat deze geblokkeerd zal worden. In sommige gevallen leidt het na een paar keer ook tot gerechtelijke stappen.

Ondanks dat men het vaak onderschat is het niet ondenkbaar dat mensen een boete krijgen voor het schenden van copyright. Bijvoorbeeld omdat ze muziek of beeldmateriaal gebruiken zonder toestemming. Veel mensen denken ”wie controleert dat nou”, maar Youtube heeft software waarmee ze dit automatisch kunnen opsporen. In sommige gevallen moet de overtreder honderden euro’s betalen. Het spreekt voor zich dat u dit liever voorkomt.

Als u muziek wilt gebruiken maar geen zin hebt in een boete dan kunt u twee dingen doen. De eerste mogelijkheid is het kopen van een licentie (intellectuele eigendomsrecht), u krijgt hierdoor als het ware de muziekrechten. Dit is echter wel erg prijzig. Vooral wanneer u er slechts een paar keer gebruik zult gaan maken.

Een betere optie is het gebruiken van zogeheten rechtenvrije muziek. Dit is muziek welke gratis door iedereen gebruikt mag worden. Youtube heeft sinds een aantal jaar zelf een service die dit aanbiedt. Het aanbod lijkt misschien een beetje karig, maar wanneer u even zoekt zit er zeker leuke muziek tussen.

Meer informatie omtrent muziekrecht vindt u op de site van muziek en recht of via de infopagina van Youtube.

Waar kunnen we je mee helpen?

Plan een kennismaking

Binnen 1 minuut geregeld

Maak je al gebruik van Google Ads?


Maandelijks marketing budget beschikbaar


100% vrijblijvend!